Festival-överlevnads-guide

Vår första stora festival var förra sommarens Reading-festival i England. Det är vad jag har förstått europas näst största festival vilket låter väldigt stort. Men tro mig, det var STÖRRE än så. Vi hade verkligen inte kunnat föreställa oss något liknande. Ändå klarade vi resan nästan smärtfritt men lärde oss också en hel del och tänkte att nästa gång vet vi bättre.

1. Gör en noggrann plan på vilka band ni ska gå och titta på och när.  Man hinner inte på något sätt se allt man vill, så man måste verkligen prioritera. Och så måste man också tänka på att krafterna nog tar slut vid något skede. Man måste ge sig tid till att sova lite. Det gjorde vi inte, vilket ledde till att sista dagen var en enda dimma och Muse som vi så hade väntat på var typ det tyngsta vi varit med om. Man hölls knappt på benen. Inte roligt.2. Camping hör absolut festivaler till! Och det är också här de bästa efterfesterna hålls. Campingområdet är rysligt stort och allt ser precis likadant ut. Fast områdena var markerat med färger(greencamp, redcamp, browncamp osv.) så tappade vi bort oss otroligt många gånger. Det var flera kilometer till vårt tältområde. Det lönar sig alltså att få tältplats så nära festivalområdet som möjligt. Vårt var väldigt långt borta men det hade också sina fördelar också eftersom det var ett övervakat område med duschar, riktiga toaletter och tillochmed ett spegeltält där man fick låna håtorkar och locktångar om man ville fixa sig fin.

3. Tältstol är något vi saknade och ansåg som ganska nödvändig, marken gick nämligen inte oftast att sitta på. Men då får man också vara beredd på att tältstolen blir stulen. Egentligen ska man vara beredd på att allt kan bli stulet...

...därför.....4. Ha alla dina värdesaker hela tiden på dig eller hyr en liten "locker"(kostade typ 20€) där man kan ha värdesaker samt ladda sin telefon.

5. I ett land som England kan man inte riktigt lita på vädret. Det började regna titt som tätt och marken såg för det mesta ut såhär. Då solen kom fram blev leran alldeles seg och det var omöjligt att ta sig framåt då det också var så djupt. Det är alltså gummistövlar som gäller. Vi hade inga gummistövlar med oss då vi reste, men köpte genast ettpar på Primark som hade förberett sig på festivalkunder.6. Regnrock!!! Dehär regnrockarna gick att skrutta ihop och ha i fickan. Behändigt!


7. Under vissa keikkor moshas det ordentligt och folk flyger omkring och ligger och brottas i leran. Om du inte vill vara med så stå inte vid kanten av cirkeln för det kan lätt hända att du blir meddragen och sen är det kört. Men det kan också vara roligt! Jag upplevde inte att någon direkt var aggressiv, utan allt var mest på skoj.

8. Du kan drömma om sallad i hamburgaren. Det finns ingen hälsosam festivalmat. Precis allt ser ut såhär. Yumyum...9. Och sen det viktigaste - ressällskapet! Var med dina bästa vänner och håll dem i handen! Ta hand om varandra.


10. Övrigt:
-Kombinera inte en festivalresa med en shoppingresa, det går liksom inte ihop.
-Inte rullväska!!!!Hahaha..
-Ha torrschampo med!
-Ha toalettpapper med dig hela tiden, det är alltid slut.

/LUNA
Publicerad 05.06.2012 kl. 22:37